Çocuğun-Cinsel-İstismarı-Suçunda-Şikayetten-Vazgeçme

06. Çocukluk Travması Nedir?

Çocukluk Travması Nedir?

Çocukluk Travması Nedir? Çocukken travma yaşadıysanız, daha sonraki yaşamınızda bir miktar travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaşamış olmanız muhtemeldir.

Bu makale travmanın ne olduğunu, çocuklukta istismarın nasıl görünebileceğini ve çocukluk çağı travmasının yetişkinliği nasıl etkilediğini açıklamaktadır.

Çocuk istismarı kurbanıysanız veya olabilecek birini tanıyorsanız, profesyonel bir kriz danışmanıyla konuşmak için Alo 183 Yardım Hattını arayın.

Daha fazla zihinsel sağlık kaynağı için Ulusal Yardım Hattı Veritabanımıza bakın.

Çocukluk Travması Nedir?

Çocukluktaki travma sadece fiziksel, duygusal veya cinsel istismarı değil, aynı zamanda travmatik olaylara maruz kalmayı da oluşturur. Bu travmatik olaylar, çocuklar doğal afetlere tanık olduklarında veya hatta toplulukları içinde şiddete tanık olduklarında olabilir.

Çocuğun Travmatik Olaylara Tepkisini Ne Belirler?

Çocuğun travmaya tepkisini belirleyen faktörler şunlardır:

Gelişim düzeyi : Bu, çocuğun yaş açısından veya zihinsel olarak nerede olduğu anlamına gelebilir.

Etnik köken veya kültürel faktörler: Bu, çocuğun kendi topluluklarındaki veya ailelerindeki insanlardan gördüklerine dayanarak travmaya normal bir tepki olarak gördüklerini etkileyebilir.

Daha önce travmaya maruz kalma: Bir çocuk travmatik olaylara daha alışkınsa, tepkilerini kontrol etmeyi öğrenerek adapte olduğu anlamına gelebilir.

Mevcut kaynaklar: Ailelerinin sosyoekonomik olarak ne kadar bağlantılı olduğunu ve ihtiyaçlarına düzenli olarak erişimlerini ifade eder.

Önceden var olan çocuk ve aile sorunları: Bu, onlara travmatik bir şey olduğunu söylediğinde anne babana ne kadar destek olacağını belirleyebilir veya bu, yakın ailende bir tür taciz edici travmanın meydana geldiği anlamına gelebilir.

Çocuklarda TSSB Belirtileri

Herhangi bir travmatik olaya maruz kaldıktan sonra, çocuklar bir tür davranış değişikliği ifade etme eğilimindedir. Bu davranışlar, ruh sağlığı uzmanları tarafından yetişkinlerle günlük uygulamalarında hala düzenli olarak rapor edilmektedir. Bu davranış değişiklikleri şunları içerebilir: 1

Ani yeni korkular: Bu korkular travmatik olayla ilgili olabilir veya olmayabilir.

Ayrılık kaygısı : Bir çocuğun ebeveynleri etrafta olmadığında kaygıya kapıldığı zaman ortaya çıkar.

Uyku bozuklukları : Bu, kabus görmeye başladıkları veya hızla uykuya dalma yeteneklerini kaybettikleri anlamına gelebilir.

Üzüntü: Kendinizin veya sevdiğiniz birinin daha sık moralinin bozuk olduğunu fark ederseniz, bu onların travmatik bir olayla baş ettiklerinin bir işareti olabilir.

Normal aktivitelere olan ilgisini kaybetme: Bir çocuk bir zamanlar zevk aldığı şeylere olan ilgisini kaybedebilir.

Konsantre olamama: Bu uzun veya kısa vadeli olabilir ve okul, iş veya normal aktiviteler gibi şeyleri etkileyebilir.

Öfke: Açıklanamayan öfke veya olayın düzeyine uymayan sinirlilik, travmatik bir olayın belirtisi olabilir.

Somatik şikâyetler: Bunlar, karın ağrısı, baş ağrısı veya kök nedeni olmayan diğer fiziksel ağrıları içerebilir.

Bu semptomların çoğunun zamanla ortadan kalktığını belirtmek önemlidir, ancak çocuk tekrar tekrar travmaya maruz kalırsa veya anksiyete sorunları varsa TSSB riski artar.

Çocuklar iyileşebilirken, kızların %3 ila %15’i ve erkeklerin %1 ila %6’sı TSSB geliştirecektir. 2 Genel olarak, yukarıda listelenen semptomlardan herhangi biri daha uzun süre boyunca ortaya çıkarsa, TSSB tedavisine odaklanan bir terapist aramanın zamanı gelmiş olabilir.

Bu semptomlara ek olarak, TSSB yaşayan çocuklar, gelecekteki travmaları önlemek için uyarı işaretleri aramak amacıyla hipervijilans sergileyebilirler.

TSSB’den muzdarip çocuklar da travmayı yeniden deneyimleyebilir veya onlara hatırlatabilecek veya travmayı hatırlamalarına neden olabilecek şeylerden kaçınabilir.

Yetişkinlerde Çocukluk Travmalarının Belirtileri

Çocukluk travmasının etkileri yetişkinliğe kadar sürebilir. Travma gelecekteki ilişkileri etkileyebilir ve depresyon ve düşük benlik saygısı gibi diğer sorunlara yol açabilir.

Çocukluk İstismarı Yetişkin İlişkilerini Etkileyebilir

Çocuklukta travma yaşamak, romantik ilişkilerde ek oluşturma şeklinizi etkileyebilir.

Bir çalışma 3 , 911 öğrenciye (492 kadın ve 419 erkek) çocukken travma deneyimlerini sordu.

Ankete katılan ve fiziksel, duygusal veya cinsel istismara uğrayan öğrencilerin korkulu, saplantılı ve kayıtsız bağlanma stilleri sergileme olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca çocukluk travması yaşamayan öğrencilerin yetişkinliğe güvenli bağlanma stillerine sahip olma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu buldu.

Güvenli: Güvenli bağlanma stiline sahip kişiler, sağlıklı ilişkilere ve iyi düzeyde benlik saygısına sahiptir.

Kararsız: Bu bağlanma stilleri insanlara fazla yaklaşma konusunda isteksizdir ve her zaman partnerlerinin onları terk edeceğinden endişelenir.

Kaçınan: Kaçınan bağlanma stillerinin yakınlıkla ilgili sorunları vardır ve asla kimsenin terk edilme korkusuyla çok yakın olmasına izin vermeyin.

Düzensiz: Bu bağlanma stilleri bazen romantik ilişkilerde ebeveyn rolleri üstlenir.

Yetişkinlerde Çocukluk Travmasının Diğer Belirtileri

Travmatik olaylara maruz kalmak aynı zamanda zayıf benlik saygısına, depresyona, kendine zarar veren davranışlara ve hatta başkalarına güvenmede güçlüklere neden olabilir. TSSB ve çocukluktan gelen travmatik olaylar aslında yetişkinlikte olumsuz sağlık etkilerine neden olabileceğinden, bu özellikle yaşla birlikte sorunlu hale gelebilir. 5

Bir Cleveland Clinic podcast’ine göre, çocukken travma yaşayan 6 yetişkin, depresyon ve duygudurum bozukluklarının yanı sıra intihar düşüncelerine çok daha duyarlıdır. Ayrıca alkol ve diğer maddeleri kötüye kullanma olasılıkları da yüksektir. Son olarak, daha sonraki yaşamlarında diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanmaya daha yatkındırlar.

Kronik hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olması, potansiyel olarak, çocukken travma yaşayan yetişkinlerin sigara içmek gibi yüksek riskli faaliyetlerde bulunma olasılıklarının daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu podcast ayrıca doktorların birinin geçmişini ve travmayla olan ilişkisini anlamanın, bu hastalıkların ve semptomların önlenmesine yardımcı olabilecek daha iyi tedaviye yol açma olasılığını araştırdığını açıkladı. Bu travmaların beyni belirli bir şekilde etkilemiş olması bile mümkün.

Beynin nasıl etkilendiğini anlamak, terapi ve tıbbi müdahale söz konusu olduğunda tedavide ilerlemelere yol açabilir.

Köken Aile Açılımı

Çocukken olan bir şey için yardım aramak için asla çok yaşlı veya çok uzak değilsiniz. Her zaman kendiniz üzerinde çalışmaya başlayabileceğinizi ve bir terapistten yardım alabileceğinizi bilin. Bilin ki yıllar önce başınıza gelenler hakkındaki duygu ve düşünceleriniz o zamanlar olduğu kadar şimdi de geçerlidir ve üzerinde çalışmaya hazır olduğunuz bir noktaya gelmeniz biraz zaman aldıysa sorun değil. Hayatınızda ne zaman istismar yaşamış olursanız olun, bir profesyonelden yardım istemek için asla geç değildir.

Köken Aile Açılımı, aile dizimi’nden gelen ya da kendi çocukluk travmalarını hatırlama ve yardımcı olmak konusunda etkin bir sistemdir.

Paylaşmayı unutma :)