Köken Aile Açılımı

02. İhanet Travması Nedir?

İhanet travması nedir
İhanet Travması Nedir?

İhanet Travması Nedir? ‘Ailemden Nefret Ediyorum:’ Bu Şekilde Hissederseniz Ne Yapmalısınız? Herkes aileleriyle yakın bir bağ hissetmez. Bazı durumlarda, insanlar ailelerinden nefret ettiklerini bile hissedebilirler. Aile ilişkileri genellikle hem paylaşılan deneyimlere hem de paylaşılan yakınlığa dayandığından, bazen endişeli olmaları şaşırtıcı değildir.

Klinik psikolog Joshua Coleman ve When Parents Hurt: Compassionate Strategies When You and Your Grown Child Don’t Get Again adlı kitabın yazarı olan Joshua Coleman, toplumun bağışlamaya bu kadar odaklanmış olması nedeniyle, ailenizden hoşlanmama veya yabancılaşma duygularına yol açabileceğini öne sürüyor. Özellikle suçluluk ve utanç.

Peki ailenden nefret ediyorsan ve ihanet travması nedir sorusuna cevap arıyorsan ne yapmalısın?

Bu zor duygularla başa çıkmak, bozulan ilişkileri onarmayı veya ailenizdeki insanlarla sınırlar koymayı ve zorlamayı gerektirebilir.

İhanet Travması Nedir?

Bir kişinin ailesinden veya aile üyelerinden nefret etmesine neden olan faktörler değişebilir. Toksik davranışlar, istismar, ihmal veya çatışma, düşmanlık duygularına yol açabilecek faktörlerden sadece birkaçıdır. Bu tür duyguların nedenlerini daha iyi anlamanın yollarını bulmak, durumla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

2015 yılında İngiltere’de ebeveynlerinden uzaklaşmış yetişkinlerle yapılan bir ihanet travması nedir anketinde, bölünmenin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Duygusal istismar
  • İhmal
  • Çatışan değerler veya kişilikler
  • Aile rolleriyle ilgili farklı beklentiler
  • Travmatik aile olayları
  • Ruh sağlığı sorunları ile ilgili konular

Çocukluk döneminde, bize bakan kişilere güvenli bir bağlanma geliştirmek önemlidir çünkü bu, dünyadaki yerimiz hakkında güvende, sevilmiş ve güvende hissetmemizi sağlar. İhanet travması nedir sorusunun arka planında yatan en büyük etkenlerden birisidir çocukluk dönemi.

Ancak insanlar ebeveynleri ile her zaman sağlıklı bağlar kurmazlar. Bunun yerine, kaygı/kararsızlık, kaçınma veya düzensizlik ile işaretlenmiş ekler oluşturabilirler.

Ebeveynlerimiz tutarsızsa; güven eksikliği, yüksek kaygı ve zayıf kişilerarası ilişkiler ile karakterize endişeli/kararsız bir tarz geliştirebilirsiniz.

Ebeveynleriniz reddediyorsa veya dışlıyorsa, kaçınan bir bağlanma stili geliştirebilirsiniz. Bu, bir yetişkin olarak başkalarıyla yakın ilişkiler kurmayı zorlaştırabilir.

Aileniz çılgınca tutarsızsa, genellikle sevecen ve istismarcı olmak arasında gidip geliyorsa, düzensiz bir bağlanma stili geliştirebilirsiniz. Bu, duygularınızı yönetmeyi, ilişkiler kurmayı ve çevrenizdekiler için duygudaşlık kurmayı zorlaştırabilir. 

Nefret, yaşadığınız istismar veya ihmal nedeniyle de ortaya çıkabilir. İstismarı gerçekleştiren kişiden nefret etmenize neden olabilir, ancak ailenizin katılan veya seyirci olarak davranan diğer üyelerinden hoşlanmayabilir veya onlara kızabilirsiniz.

Ailenin diğer üyeleri korku ya da kendini koruma duygusuyla hareket ediyor olsalar bile, yine de öfke ve gerginlik duygularına yol açabilir.

Öfke ve nefret, ailenizle ilişkilerinizde uygun sınırların olmamasından da kaynaklanabilir. Aile ilişkilerinde zayıf sınırlar;

  • Aile üyelerine birey olarak davranmamak
  • Aile üyelerinin mahremiyetine saygı duymamak
  • Davranışı kontrol etmek için manipülasyon veya suçluluk duygularını kullanma
  • Duyguları veya duyguları dikkate almamak
  • Mantıksız talepler
  • Aşırı kontrol
  • Sürekli karşılaştırma veya eleştiri

Herkesin kendi sınırlarını çizme hakkı vardır. Kendi ruh sağlığınız için önemlidirler ve neyle rahat olduğunuzu, diğer insanlar tarafından nasıl muamele görmek istediğinizi ve bir ilişkide neyi kabul etmek istediğinizi tanımlamanıza yardımcı olurlar.

Coleman, ebeveynlerin sosyal ihtiyaçları için çocuklarına güvenmesi nedeniyle çatışma ve hoşlanmama duygularının bazen ortaya çıktığını belirtiyor. Ebeveynler, eşleri veya arkadaşları ile vakit geçirmek yerine yetişkin çocuklarından, bireyin sınırları, mahremiyeti ve bağımsızlığı ile çatışabilecek yüksek düzeyde katılım ve yakınlık bekler.

Farklı Değerler

İnsanlar, aile üyelerinden çok farklı değerlere veya hedeflere sahip olduklarında da öfke veya kırgınlık duyguları geliştirebilirler. Bu anlaşmazlıklar siyaset ya da din üzerine kurulabilir, ancak zamanınızı nasıl geçirmeyi seçtiğiniz, kimlerle ilişki içinde olduğunuz, kendi çocuklarınıza nasıl ebeveyn olduğunuz ve hatta paranızı nasıl harcadığınız gibi şeyleri de içerebilir. İhanet travması nedir sorusu bu nedenlerden kaynaklı ayrıntılı bir cevap barındırmaktadır.

Hayatınızı ve seçimlerinizi kabul etmeyen veya desteklemeyen aile üyelerinden hoşlanmadığınızı fark edebilirsiniz.

Zehirli Aile İlişkilerinin Belirtileri

Ailenizdeki insanlarla toksik ilişkileriniz olduğunda, fiziksel, duygusal veya psikolojik olarak tehdit altında hissetmenize neden olabilir. Zehirli aile üyeleri genellikle kötü ilişkilerin temelinde yer alır, bu nedenle onlardan hoşlanmamanıza veya onlardan nefret etmenize neden olmaları şaşırtıcı değildir.

Toksik ilişkilerin belirtilerini tanımayı öğrenmek, ailenizden hoşlanmama nedenlerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Toksik insanlar size şu hisleri bırakma eğilimindedir:

Saygısız: Aile üyelerinin ihtiyaçlarınıza saygı duymadığını hissediyorsunuz.

Sömürülen: Zehirli aile üyeleri genellikle yüksek beklentilere sahiptir, ancak bu iyiliğin karşılığını vermezler.

Desteksiz: Bu ilişkiler, size en yakınınızdaki insanların gerçek sizi tanımıyormuş gibi hissetmenize ve ihtiyaç duyduğunuzda arkanızı kollamak istememesine neden olur.

Yanlış anlaşılmış: Zehirli insanlar sizi bir birey olarak anlamak için çok az çaba harcarlar.

Olumsuz: Bu insanlar genellikle en kötü niteliklerinizi ortaya çıkarır ve başkaları veya genel olarak dünya hakkında olumsuz hissetmenize neden olur.

Suçlu: İşler planlandığı gibi gitmediğinde, toksik aile üyeleri suçu size yükleyebilir ve kendi eylemlerinin sorumluluğunu almayı reddedebilir.

Bu davranışların sizi nasıl hissettirdiğine ve en sık ne zaman gerçekleştiğine dikkat edin. Onları tanımayı öğrenmek, başa çıkmanın yollarını aramanıza yardımcı olabilir.

Nasıl Başa Çıkılır?

İhanet travması nedir ve bu duygularla nasıl başa çıkabilirsiniz? Sevmediğiniz aile üyeleriyle yaşadığınızda veya onlarla yakın temas halinde olduğunuzda durumla başa çıkmak özellikle zor olabilir.

Hâlâ ailenizle yaşıyor olun veya sınırlı bir iletişiminiz varsa, alanınızı ve zihinsel sağlığınızı korumanın yollarını bulmak çok önemlidir.

Duygularınızı Kabul Edin

  • Yaşadığınız duygular için kendinizi yargılamadan nasıl hissettiğinizi kabul etmeye çalışın. Aileni seçemezsin. Sevmediğiniz insanlara yakın hissetmediğiniz için kendinizi suçlamayın. Bunun yerine, kendini kabul etme üzerinde çalışın ve ardından bu duyguları yönetmek veya sizi mutsuz eden ilişkileri geliştirmek için neler yapabileceğinizi belirleyin.
  • Duygularınızı yargılayıcı olmayan bir şekilde kabul etmenin yollarını bulmak yardımcı olabilir. Duygularınızı kabul etmek, zor veya acı verici olsa bile duyguyu bastırmaya veya saklamaya çalışmadan bir şeyler hissetmenize izin vermek anlamına gelir. Duyguları kabul ederek, onlarla başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulabilir ve bu tür duygulara sıklıkla eşlik eden kaygı, stres, korku ve üzüntüyü azaltabilirsiniz.
  • Kendini kabul etme, duygusal doğrulama, farkındalık ve meditasyon gibi stratejileri düşünün. Terapi, duygularınızı keşfetmek için de çok yararlı olabilir.

Nasıl Devam Edeceğinize Karar Verin

  • Her ilişki kurtarılabilir veya hatta korunmaya değer değildir. İstismarın söz konusu olduğu veya bir aile üyesinin cinsel yönelim, ırk veya din nedeniyle size veya diğer sevdiklerinize karşı nefret ettiği durumlar gibi, bir aile üyesinin tedavisinin doğrudan zararlı olabileceği zamanlar vardır. Bu durumlarda, o kişiyle bağları geçici veya kalıcı olarak kesmek çoğu zaman esastır.
  • Hâlâ ailenizle birlikte yaşıyorsanız, bu adım genellikle planlama ve pratik değerlendirmeler gerektirir. Fiziksel bir ayrılık yaratmak ve daha fazla mahremiyet ve bağımsızlık kazanmak istiyorsanız, finansman, konut, taşınma ve diğer faktörler, planlamanız gereken şeylerdir.

İlişkileri Düzelt

  • Aile üyeleriyle sağlıksız ilişkileri iyileştirmek de bir seçenektir. Bu, ilişki sizin için önemliyse ve güvenin, iletişimin ve olumlu duyguların yeniden kurulabileceğini düşünüyorsanız, atabileceğiniz bir adımdır.
  • Bu, ilgili tüm kişilerin katılımını gerektiren bir adımdır. Hazır değilseniz, duygularınızı gömmek veya insanlarla uzlaşmak için kendinizi baskı altında hissetmenize izin vermeyin.
  • Ailelerinden uzaklaşmış yetişkinleri destekleyen bir Birleşik Krallık kuruluşu olan Stand Alone tarafından yapılan araştırmaya göre, acı verici duyguları işlemek için zamana sahip olmak çok önemlidir. Yabancılaşmış olabilecek insanlara baskı yapmak yerine, uzlaşmaya girişmeden önce iyileşmeleri için zamana ve alana sahip olmalarına izin vermek belki de en iyisidir.
  • Aile üyelerinizle ilişkileriniz hakkında daha iyi hissetmek istiyorsanız, onlardan aile terapisini denemelerini isteyin. Bir terapistle çalışarak, iletişimi geliştirebilir ve onlarla ilişkiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek iç görü kazanabilirsiniz. İhanet travması nedir sorusuna cevap ararken sadece kendinizi değil, aile üyelerini de bu sürece dahil edin.

Sınırlar Oluşturun

  • Size stres veya hoşnutsuzluğa neden olan aile üyeleriyle net bir sınır koymak, aile biriminizde bir birey olarak daha iyi var olmanıza yardımcı olabilir.
  • Bununla birlikte, aile ile sınırlar belirlemek zor olabilir, çünkü bu sınırları genellikle ailelerimizden öğreniriz. Bildiğiniz tek şey buysa, sağlıksız bir sınırı tanımak zor olabilir.
  • Sağlıksız ilişkileri önlemeye ve eş şiddetini azaltmaya odaklanan ulusal kaynaklardan, farklı durumlarda nasıl hissettiğinize dikkat etmenin sınırlarınız hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir.
  • Aile üyeleriyle bir ilişki sürdürmek istiyorsanız, mümkün olduğunda bu etkileşimlere sınırlar koyun. Örneğin, ayda bir veya iki kez onlarla vakit geçirmeyi seçebilirsiniz. Bazı konular ailenizle anlaşmazlık yaratıyorsa, etkileşimleriniz sırasında bu konuların yasak olduğunu açıkça belirtin.
  • Bu sınırları belirlemek, daha güçlü hissetmenize ve ailenizle olan ilişkinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Gizliliğinizi Koruyun

  • Kendinizi durumdan soyutlamak veya kasıtlı olarak hayatınız hakkındaki ayrıntıları özel tutmak gibi taktikler yardımcı olabilir.
  • Aile üyeleri hayatınıza burnunu sokarsa veya öğrendiklerini size karşı kullanırsa, belirli konular gündeme geldiğinde konuyu değiştirmenin yollarını arayın.
  • Gerektiğinde doğrudan olun ve konu hakkında konuşmamayı tercih ettiğinizi belirtin.

Seçiminizle Barışın

  • Her durum farklıdır, ancak bazı durumlarda aile üyeleriyle ilişkinizi bitirmeye karar verebilirsiniz. Bu son derece kişisel bir karardır ve genellikle en iyi şekilde, deneyimleriniz hakkında bir bakış açısı elde etmek için biraz zamanınız ve mesafeniz varsa yapılır.
  • Araştırmalar, ailede yabancılaşmanın nadir olmadığını gösteriyor. Bir çalışmada, katılımcıların %43,5’i geniş ailelerinin en az bir üyesinden uzaklaştığını bildirdi. Yaklaşık %17’si yakın akrabalarından birinden uzaklaşmıştı.
  • Bir arkadaşınızla konuşmak yardımcı olabilir, ancak duygularınızı bir akıl sağlığı uzmanıyla tartışmayı da düşünebilirsiniz. Bir terapist, sizi bu adıma yönlendiren faktörleri değerlendirmenize yardımcı olabilir ve ardından en iyi şekilde nasıl ilerleyeceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
  • Araştırmalar, özellikle ebeveynlerinden uzaklaşmış yetişkin çocuklar için, bir yabancılaşmadan sonra uzlaşmanın özellikle zor olabileceğini düşündürmektedir. Ebeveynlerinden uzaklaşan yetişkin çocukların %50 ila %60’ı gelecekte hiçbir zaman işlevsel bir ilişkiye sahip olamayacaklarını ileri sürdü.
  • Bağları kesmek stresli olsa da, araştırmalar olumlu etkilerinin de olabileceğini öne sürüyor. Bir çalışma, bir aile ile ilişkisini sonlandıran kişilerin %80’inin, daha fazla güç ve bağımsızlık duyguları da dahil olmak üzere yaşamları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu hissettiğini buldu.

Köken Aile Açılımı

  • Ailenizden hoşlanmadığınızı hissetmek, başa çıkması son derece zor bir duygu olabilir. Bu şekilde hissediyorsanız, ailenizin dışında sosyal bağlantılar geliştirmek, daha sağlıklı bir destek sistemi bulmanıza ve toksik aile üyelerinden bakış açısı ve mesafe kazanmanıza yardımcı olabilir.
  • Durumdan uzaklaşmak, sınırlar koymak veya sağlıksız ilişkileri düzeltmeye çalışmak gibi stratejiler zihinsel iyiliğiniz için faydalı olabilir. Bir ilişki yarardan çok zarar veriyorsa, diğer kişi veya insanlarla teması önemli ölçüde azaltmak veya tamamen kesmek genellikle iyi bir fikirdir.
  • Ailenizden hoşlanmadığınız için duygusal sıkıntı, endişe, depresyon veya başka belirtiler yaşıyorsanız, yardım için bir profesyonele başvurun. Köken Aile Açılımı Yöntemi iyi bir seçenek olabilir.

Paylaşmayı unutma :)