1

Nesiller Arası Travma Nedir? 00

Kuşaklararası Travma Nedir?

Kuşaklararası Travma Nedir? Kuşaklararası ya da Nesiller arası travma ,travmadan kurtulan bir kişiden torunlarına geçen travmayı ifade eder. Aynı zamanda nesiller arası veya çok nesilli travma olarak da adlandırılabilir.

Nesiller arası travma yaşayan insanlar, önceki nesillerin (sadece ebeveynler veya büyükanne ve büyükbabalarla sınırlı olmayan) yaşadığı travmadan semptomlar, tepkiler, kalıplar ve duygusal ve psikolojik etkiler yaşayabilir.

Travma Tepkisi Nedir?

İnsanlar, uyum sağlama yeteneğini geliştirerek binlerce yıldır hayatta kaldılar. Kronik stresle yaşıyorsanız veya travmatik bir olay yaşadıysanız, hayatta kalmanıza yardımcı olmak için belirli tepkiler harekete geçer – bunlar travma tepkileri olarak bilinir

Bu tepkiler kısa süreli hayatta kalma için yardımcı olsa da, bu “hayatta kalma modunda” olmak, uzun vadede hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa zararlıdır. Beyniniz, kendinizi ve ailenizi güvende/canlı tutmak için gerekli olan uyumsal davranışı öğrendiğinde, bu uyarlamalar gelecek nesillere aktarılabilir ve öğrenilmesi zor olabilir.

Hayatta kalma modunda yaşamak korku/travma/kıtlığa tepki olarak kurulduğundan, “hayatta kalma modunda” kalmak, kişinin gelişme yeteneğini sınırlayabilir. Gelişmek, nesiller arası travmadan muzdarip insanların bir modeli/hücresel bilgisi veya temeli olmayabilir, gelişmiş bir güvenlik ve güvenlik duygusu ve yaşanmış bir deneyim olduğunda mümkündür.

Travma yaşamış biri, başka bir travmatik olayın meydana geleceği endişesi nedeniyle nesnel olarak güvenli olan durumlarda sakinleşmek için mücadele edebilir. Bu meydana geldiğinde, travma tepkisi uyarlanabilir olmaktan çok zararlı olabilir.

Örneğin, birisi, çözümlenmemiş bir travma ve acıdan kaynaklanan, nesiller boyu çocuklarına öfkeyle bağırıp çağırdığı bir evde büyümüş olabilir. Kuşaklar arası travmayı anlamak için, ebeveynlerin/büyükanne ve büyükbabaların/büyük-büyükanne ve büyükbabaların/ataların/vb. bağırmalarına veya bağırmalarına neden olan hayatta kaldı.

Bunun nedeni, bağırmanın ya da bağırmanın hayatta kalmak için uyarlanabilir bir davranış olması ya da kendi ebeveynlerinin onlara bağırması olabilir, çünkü bu ebeveynler ve onlardan öncekiler, nazik/nazikçe konuşmak için araçlara, enerjiye, modellemeye, desteğe veya alana sahip değillerdir. sürekli stresler ve tarihsel baskı/mücadele travması nedeniyle çocuklarına sevgiyle.

Bu durumda nesiller arası travmanın etkisi, torunların çözülmemiş nesiller arası travma/stres yerinden kendi çocuklarına bağırmaya/bağırmaya devam etmesi olacaktır.

 AAPI Topluluklarında Kuşaklararası Travma

Kuşaklararası Travma Neye benziyor?

Nesiller arası travmadan etkilenenler, hipervijilans, kaygı ve duygudurum düzensizliği dahil olmak üzere travma sonrası stres bozukluğuna (TSSB) benzer semptomlar yaşayabilirler.

Ancak, kişi travmayı doğrudan deneyimlemediği için geçmişe dönüşler ya da araya giren anılar yaşamayacaktır. Başlarına gelmemiş olaylardan travma semptomları ve travma tepkileri yaşarlar; daha ziyade, yanıt genetik olarak kalıtsaldır.

Stres tepkileri daha fazla fiziksel sağlık sorunuyla bağlantılı olduğundan, nesiller arası travma kalp hastalığı, felç veya erken ölüm gibi tıbbi sorunlar olarak da ortaya çıkabilir.

Nesiller Arası Travma

Nesiller Arası Travmanın Sebepleri Nelerdir?

Nesiller arası travma, travmanın etkileri nesiller arasında aktarıldığında ortaya çıkar. Bu, bir ebeveyn çocukken istismara uğramışsa veya Olumsuz Çocukluk Deneyimleri (ACE), 2 ve travma ve istismar döngüsü ebeveynliklerini etkiliyorsa ortaya çıkabilir .

Kuşaklar arası travma, ırksal travma veya diğer sistemik baskılar da dahil olmak üzere baskının sonucu olabilir . Kuşaklar arası travmanın etkileri mültecilerin torunlarında, 3 yatılı okulda, 4 ve Holokost’tan kurtulanlarda 5 belgelenmiştir ; bu, bu tür travmanın toplu bir travmatik olay meydana geldikten sonra nesiller boyunca popülasyonları etkilemeye devam ettiğini göstermektedir.

Genetik ve Kuşaklararası Travma Nedir?

Araştırmalar farklılık gösterse ve şu anda kesin bir sayı bilinmese de, insanın DNA’sında 25.000’den fazla gen bulunduğu tahmin edilmektedir. 6 Genetik materyalimizin vücudumuzda kendini gösterme biçimine veya genlerimizin nasıl göründüğümüzden hangi hastalıklara yatkın olabileceğimize kadar her şeyi belirleme biçimine epigenetik denir.

Bazı genler doğduğumuzda uykudadır, ancak çevremize göre aktive olurlar. Bu, çevremize uyum sağlamamızın ve hayatta kalmamızın bir yoludur.

Epigenetik

Birisi travma yaşadığında, DNA’ları stresli zamanlarda hayatta kalmalarına yardımcı olmak için genleri aktive ederek tepki verir. Bizi kavga, uçuş, donma veya açık kahverengi tepki gibi şeylere hazırlayan genler, gelecekteki tehlikeli durumlara hazır olmamıza yardımcı olmak için harekete geçecek. Daha sonra onları olası travmatik olaylara hazırlamak için bu genleri yavrularımıza aktarırız.

Bu bizi mutlu etmek anlamına gelmese de genetiğimiz bizi güvende tutmak için harika bir iş çıkarıyor. Genler stresli veya travmatik olaylar için hazırlandığında, bu olaylara daha büyük bir esneklikle yanıt verirler , ancak bu sürekli tehlike beklentisi durumu streslidir. Bizi güvende tutmak için sürekli hazırlıklı olmanın verdiği ödün, vücudumuzun stres düzeylerini artırır ve zaman içinde zihinsel ve fiziksel sağlığımızı etkiler.

Ebeveynleriniz veya büyükanne ve büyükbabanız travma yaşadıysa, DNA’ları, bu olayları atlatmalarına yardımcı olan ve daha sonra nesiller boyunca aktarılan bir hayatta kalma tepkisine sahip olacak şekilde kodlanmıştır. 9 Bu “hayatta kalma modu”, ek travma olmadığında kodlanmış olarak kalır ve birden çok nesile aktarılır.

Bu bizi mutlu etmek anlamına gelmese de genetiğimiz bizi güvende tutmak için harika bir iş çıkarıyor. Genler stresli veya travmatik olaylar için hazırlandığında, bu olaylara daha büyük bir esneklikle yanıt verirler , ancak bu sürekli tehlike beklentisi durumu streslidir.

Nesiller Arası Travma Tedavisi ve Başa Çıkma

Yukarıda belirtildiği gibi, ek travma yoksa nesiller arası travma birden çok nesil için devam eder. Bununla birlikte, araştırmalar, daha yüksek ACE puanları olan ebeveynlerin çocuklarının, kendi olumsuz çocukluk deneyimleri için daha yüksek risk altında olduğunu göstermektedir.

Kuşaklar arası travma yaşıyorsanız, travma bilgili müdahaleler ve terapi tedavisi , kendi belirtilerinizle başa çıkmanıza, kuşaklar arası travmanın etkisini anlamanıza ve derinlere gömülü kalıpları değiştirmenize ve kendinizi ve sizden sonraki nesilleri iyileştirmenize yardımcı olacak araçlarla donatmanıza yardımcı olabilir. Aile Dizimi ve Köken aile açılımı yöntemi de bu konuda en etkin yöntemdir.

Travmayla ilgili kendi anılarınız olmasa bile, travma bilgili bir bakım yaklaşımı, vücudunuzun nesiller arası travmaya verdiği fizyolojik tepkiyi yönetmenize yardımcı olabilir.

Hem kişisel hem de nesiller arası travma ile uğraşanlar için birçok kaynak mevcuttur. Kişisel bir travmadan ziyade kalıtsal olsalar bile travma semptomlarını tanımak, nesiller arası travmayla başa çıkmak ve destek aramak için hayati önem taşır.

Travmayla ilgili kendi anılarınız olmasa bile, travma bilgili bir bakım yaklaşımı, vücudunuzun nesiller arası travmaya verdiği fizyolojik tepkiyi yönetmenize yardımcı olabilir.

Nesiller Arası Travmayı İyileştirmek

Nesiller arası travma nesiller boyunca kalıtsal olduğundan, birden fazla nesil için ek travmanın oluşmadığı bir ortam yaratılarak tamamen iyileştirilebilir. Semptomlarla ilgilenmek ve fiziksel/somatik, duygusal, zihinsel, hücresel ve atalardan kalma seviyelerde nesiller arası travmanın kök nedenini iyileştirmek için gereken araçlar, iç kaynaklar ve destekle devam eden stresörler bağlamında bile iyileştirilebilir.

Travma mağdurları ve nesiller arası travma ile yaşayanlar için destek ve kaynaklar, gelecekteki travmaları önlemek için çok önemlidir.

Bu, hem sağlayıcılara, öğretmenlere ve ebeveynlere travma, travma tepkileri ve nesiller arası travma hakkında eğitim sağlamak, hem de azınlıklaştırılmış popülasyonlarda travmayı sürdüren sistemik sorunları ele almak anlamına gelir.

Aynı zamanda, nesiller arası travmanın, kişisel olarak travmatik bir olay yaşamamış olanları nasıl etkilediğini kabul etmek anlamına gelir. Bu anlayış, bireylerde nesiller arası travmayı tedavi etmenin yanı sıra gelecekteki nesiller arası travmayı önlemenin ilk adımıdır.

Nesiller arası travma sorunlarında ile bireylerini, ebeveynlerin, çocukların iletişimlerini sağlamak, olası çözümlere yardımcı olmak, modern tedavi yöntemlerini destelemek için köken aile açılımı ve aile dizimi yöntemleri kullanabilir.

Paylaşmayı unutma :)