Otizm ve Disleksi Nörodiverjans Nedir? Neurodivergent Olmak Ne Demektir?
Nörodiverjans, birinin beyninin “tipik” olarak kabul edilenden farklı olarak işlediği, öğrendiği ve/veya davrandığı durumlar için kullanılan terimdir.
Eskiden bir sorun veya anormal olarak kabul edilen bilim adamları, artık nörodiverjansın birçok faydası olabileceğini anlıyorlar. Bu bir sakatlık değil, beynin çalışma biçimindeki bir farklılıktır. Bu değişimle birlikte, uygulayıcılar artık nörodiverjansı bir hastalık olarak tedavi etmiyorlar. Bunun yerine, onları farklı öğrenme ve bilgi işleme yöntemleri olarak görüyorlar.
Bu makale nöroçeşitliliği tanımlar ve örnekler sunar. Ayrıca size nörodivergent olup olmadığınızı nasıl öğreneceğinizi öğretir ve nörodiverjan olmanın nasıl bir şey olduğunu açıklar.
Nörogelişimsel Bozukluklar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Nöroçeşitliliği Anlamak
Nöroçeşitlilik , insanların beyinlerinin birbirinden farklı işlev görmesinin normal ve kabul edilebilir olduğu fikridir. Bazı insanlar diğerlerine benzer şekilde çalışmadığında bir şeylerin yanlış veya sorunlu olduğunu düşünmek yerine, nöroçeşitlilik tüm farklılıkları kucaklar. Nöroçeşitlilik kavramı, hem beyin fonksiyonunun hem de davranışsal özelliklerin, insan popülasyonunun ne kadar çeşitli olduğunun basit göstergeleri olduğunu kabul eder.
Nöroçeşitlilik fikri aynı zamanda bu farklılıkları doğal olarak “kötü” veya bir sorun olmayan farklılıklar olarak çerçevelemeye çalışır; bunun yerine, onları daha tarafsız bir şekilde ele alır ve ayrıca nörodiverjansın faydalı olabileceği birçok farklı yolu vurgular.
Nöroçeşitlilik terimi, 1997 yılında otistik olan sosyolog Judy Singer tarafından ortaya atıldı. Nöroçeşitlilik iki kategoriye ayrılabilir: nörotipik olanlar ve nörodivergent olanlar.
Nörotipik
Nörotipik, standart veya tipik olarak kabul edilen beyin işlevlerine, davranışlarına ve işlemesine sahip birini ifade eden bir tanımlayıcıdır.
Nörotipik insanlar, konu muhtemelen daha önce hiç gündeme gelmediği için ne oldukları hakkında hiçbir fikirleri olmayabilir. Bu insanlar genellikle tüm gelişimsel ve davranışsal dönüm noktalarına çoğu insan için standart kabul edilen aynı zamanlarda ve yaşlarda ulaşırlar.
Bir kez büyüdüklerinde, beyinlerinin diğerleriyle aynı şekilde çalışıp çalışmadığını merak etmek zorunda kalmadan genellikle hayatları boyunca ilerlerler.
Nörodiverjant
Nörodiverjans, beyinleri standart veya tipik olarak kabul edilenden bir veya daha fazla şekilde farklı işlev gören insanlar için kullanılan bir terimdir.
Çoğu insanın asla fark etmeyeceği çok hafif yollardan, bir kişinin toplumumuzda standart olandan farklı davranmasına yol açan daha bariz yollara kadar, nörodiverjansın tezahür ettiği birçok farklı yol vardır. En yaygın nörodiverjans türlerini ve bunların ileride ortaya çıkma şekillerini inceleyeceğiz.
‘Neurodivergent’ Kelimesinin Tarihi
Nöroçeşitlilik şemsiye terimi gibi, nörodivergent kelimesi de sosyolog Judy Singer tarafından yapılmıştır. Başlangıçta özellikle otizmli insanlara atıfta bulunmak için kullanılırken, terimin kullanımı o zamandan beri önemli ölçüde genişledi.
Nörodiverjans, beyinlerin bir grup insan için diğerlerinin çoğundan farklı şekilde çalıştığı herhangi bir yapılandırılmış, tutarlı yolu ifade eder. Nörodiverjansın birçok farklı türünü öğrenelim.
Nörodiverjans Türleri
Nörodiverjans fikri, bazı beyinlerin diğerlerinden farklı çalıştığı bir dizi tutarlı yolu kapsayacak şekilde büyüdüğü için, nörodiverjansın tezahür ettiği birçok farklı yol olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olmamalıdır.
Tüm farklı türleri duymamış olabilirsiniz, ancak bazılarına aşina olma ihtimaliniz vardır. Bunlar en yaygın örneklerdir.
Otizm
Otizm bir “spektrum bozukluğu” olarak bilinir çünkü vakalar hafiften şiddetliye değişir. Daha önce Asperger ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk (PDD) gibi birçok alt tipi vardı , ancak şimdi hepsi bir Otizm Spektrum Bozukluğu olarak sınıflandırılıyor. ASD, birinin davranışlarını ve duygularını etkileyebilir.
Otizm, sosyalleşme ve sosyal becerilerle ilgili zorlukları, tekrarlayan davranışları ve insanları yalnızca sözsüz iletişim kurmaya yönlendirebilecek konuşma zorluklarını içerebilen geniş bir koşullar kümesidir.
Otistik insanlar genellikle şu özellikleri sergilerler: ayrıntılara büyük dikkat, güçlü odaklanma becerileri, yaratıcılık ve görsel öğrenme yetenekleri.
DEHB
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bireylerin düşüncelerini, dikkatlerini, davranışlarını ve duygularını yönetmede zorluk yaşayabileceği anlamına gelen bir yürütücü işlev düzensizliği bozukluğudur.
DEHB’li kişiler organizasyonda zorluk çekebilir, huzursuz olabilir, ilgisiz veya dışlanmış görünebilir ve güçlü duygular yaşarken uygunsuz davranışlar gösterebilir.
Alışılmışın dışında düşünceleri sayesinde, DEHB’li kişiler genellikle harika problem çözücülerdir, enerjik ve “eğlenceli” olabilirler ve genellikle başkalarına karşı hassastırlar.
Disleksi
Bu nörodiverjans türü konuşma, okuma ve yazmayı içerir. Disleksi tipik olarak yanlış okuma, yazma veya düzensiz sözcükleri veya harfleri konuşma ile ilişkilidir, ancak bundan daha fazlasını kapsar. Örneğin, belirli harflerle karışıklık, kelimeleri cümle halinde düzenlemede zorluk, kelime bilgisi edinme veya kelimeleri telaffuz etmede zorluk ve/veya yönergeleri takip etmede zorluk içerebilir.
Disleksisi olan kişiler genellikle görsel işlemede üstün olan büyük resmi düşünürlerdir. Ayrıca, güçlü uzamsal farkındalığa sahip olma eğilimindedirler ve çok yaratıcı olabilirler.
Diğer çeşitler
Diğer nörodiverjans türleri arasında Tourette , dispraksi, sinestezi, diskalkuli, Down sendromu, epilepsi ve bipolar bozukluk , obsesif-kompulsif bozukluk, sınırda kişilik bozukluğu, anksiyete ve depresyon gibi kronik akıl sağlığı hastalıkları bulunur.
Nörodiverjan olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?
Yukarıdaki koşullardan herhangi biriyle teşhis edildiyseniz, nörodiverjan olarak kabul edilirsiniz. Öte yandan, size hiçbir zaman resmi olarak teşhis konmamışsa, ancak bir veya daha fazla nörodiverjans türü için tanımlayıcılarla güçlü bir şekilde rezonansa giriyorsanız. Kesin olarak öğrenmek için bir profesyonel aramanızda fayda var.
Nörodiverjans yaygın olmakla birlikte, birçok insan yetişkinliğe ulaşana kadar nörodiverjan olduklarının farkına varmaz. Bu, insanlar bilgileri nasıl düşündükleri ve işledikleri konusundaki farklılıklara uyum sağlamanın yollarını buldukça zorluklar yaratabilir, ancak aynı zamanda yardımcı olabilir. Birçok yetişkin için DEHB, otizm veya başka bir nörodiverjans biçimine sahip olduklarını öğrenmek, genellikle daha önce kendileri hakkında anlamadıkları şeyleri açıklamaya yardımcı olur.
Yaşamın her alanında, resmi bir teşhise sahip olmak, neden yaptığınız gibi davrandığınız ve bununla en iyi nasıl çalışacağınız konusunda size daha derin bir anlayış duygusu getirebilir.
Yukarıdaki terimlerden herhangi birine daha önce teşhis konmadıysanız ve herhangi bir semptomunuz olduğunu hiç hissetmediyseniz, o zaman muhtemelen nörotipiksiniz.
Nörodivergent Olabilir misiniz?
Birçok nörodiverjans biçimi, beynin nasıl geliştiğinin ve çalıştığının doğuştan gelen bir parçasıdır. Bu farklılıklar çocuklukta fark edilmeyebilir veya teşhis edilmeyebilir, ancak bu onların orada olmadığı ve yetişkinlikte aniden ortaya çıktığı anlamına gelmez.
Travmatik beyin yaralanmaları, felçler ve Alzheimer hastalığı gibi edinilmiş nörolojik durumlar da nörodiverjansa yol açabilir. 1
Nörodivergent Olmak Ne Kadar Yaygındır?
Nöro-çeşitliliğe sahip kişilerin tam sayısı bilinmemektedir, ancak nöroçeşitlilik ile bağlantılı koşulların yaygınlığına bakmak, ne kadar yaygın olabileceğini gösterebilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, sekiz yaşındaki her 44 kişiden 1’inin otizm spektrum bozukluğuna sahip olduğuna veya bu yaş grubundaki çocukların %2,3’üne sahip olduğuna inanılıyor. Erkeklerde kızlara göre 4.2 kat daha sık görülür. 2
CDC, tüm çocukların yaklaşık %9,4’ünün 18 yaşından önce bir noktada DEHB tanısı aldığını öne sürüyor.
Yale Disleksi ve Yaratıcılık Merkezi’ne göre, disleksi nüfusun %20’sini etkiliyor.
Nörodiverjan Çocuklar Yetiştirmek Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Nörodiverjant Olmak Nasıl Bir Şeydir?
Nörodivergent olmanın nasıl bir şey olduğuna dair tek bir cevap yok. Herhangi bir spesifik nörodiverjan teşhisine sahip olmanın nasıl bir şey olduğuna dair bir cevap bile yok!
İnsanlar bireysel ve benzersizdir; Nasıl ki tüm insanlar için beden sahibi olmak aynı şeyi hissetmiyorsa, farklı nörodiverjant tanıları olan tüm insanlar için aynı şeyi hissetmez.
Beyinleri insanların çoğuna çok benzer şekilde veya çok farklı şekilde çalışsa da, yaşam tüm insanlar tarafından farklı şekilde deneyimlenir.
Nörodiverjans Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin
Nörodiverjan olmanın nasıl bir şey olduğu hakkında daha fazla şey öğrenmekle ilgileniyorsanız, konuyla ilgili çok şey var!
Nörodiverjansın Geleceği
Toplum beynin nasıl çalıştığına dair anlayışını değiştirdikçe, nöro-diverjan olanlara davranış biçimimiz de değişecektir. Örneğin, otizmi tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak görmekten vazgeçmek için yapılmış pek çok çalışma var.
Özel eğitim de bu alanda ilerleme kaydediyor ve yaklaşımlar çeşitli nörodiverjant eğilimleri olan kişilerin en iyi nasıl öğrendikleri üzerine odaklanıyor.
Nöroçeşitliliğin kabulü için savunuculuk, otizm ve bunun nasıl yönetildiği ile başlamış olabilir, ancak birçok farklı nörodiverjan türünü içerecek şekilde büyümüştür. Beyinlerin farklı şekilde çalışmasının oldukça yaygın olduğunu ne kadar çok kabul edersek ve anlarsak, insanları öğrenmeleri, işlev görmeleri ve toplumda gelişmeleri için en iyi şekilde çalışacak şekilde yerleştirme konusunda o kadar kolay gidebiliriz.
Nörodiverjans sorunlarında ile bireylerini, ebeveynlerin, çocukların iletişimlerini sağlamak, olası çözümlere yardımcı olmak, modern tedavi yöntemlerini destelemek için köken aile açılımı ve aile dizimi yöntemleri kullanabilir.