f64d1a44-a129-47ff-942a-4c56418f75af_

11. Terapötik Uyum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Terapötik Uyum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Terapötik Uyum Hakkında Bilmeniz Gerekenler. Terapist Danışan İlişkisi. Terapötik uyum, sağlıklı bir terapist-danışan ilişkisinin önemli bir parçasıdır . Terapinin başarılı olabilmesi için danışanın kendini güvende ve saygın hissetmesine katkıda bulunur.

Terapötik uyum, bir terapist ve bir müşteri arasındaki sorunların empatik (ilgili) ve paylaşılan anlayışını ifade eder. Düşmanca bir yaklaşımın aksine, bu sorunların yönetimine ekip yaklaşımını ifade eder.

İyi bir terapötik uyumla, bir müşteri, terapistinin, yüzleşmesi zor sorunlarla yüzleşmelerine izin verecek şekilde “arkalarında olduğunu” hisseder. Aynı şekilde, iyi terapötik uyumu olan bir ortamda terapist, açık ve özgürce konuşmalarına izin verecek şekilde saygı duyulduğunu hisseder.

Bu makale, terapötik uyumun tedavi ve sonuçlar için neden bu kadar önemli olduğunu araştırıyor. Ayrıca terapistlerin bu ittifakı nasıl kurduklarını ve terapistinizle ilişkiniz uyumsuzsa ne yapmanız gerektiğini tartışır.

Terapötik Uyum Geliştirmenin Önemi

İyi bir ilişki geliştirmenin amacı, karşılıklı güven ve saygıyı geliştirmenin yanı sıra başarılı bir sonuç için şansınızı artırmak ve müşteri olarak kendinizi güvende hissettiğiniz bir ortamı teşvik etmektir.

Terapötik uyum şunları hissetmenize yardımcı olabilir:

  • Acı veren anıları veya bilgileri daha iyi ifşa edebilir
  • Duygularınızı ve deneyimlerinizi tartışırken daha rahat
  • Zor konular üzerinde çalışabilme ve içgörü kazanabilme
  • Bu süreç boyunca çalışırken güvenli ve desteklenir

İyi bir ilişki geliştirmek için terapistiniz diğer şeylerin yanı sıra empati ve anlayış göstermelidir. Terapötik uyum, bilişsel-davranışçı terapi (CBT) dahil olmak üzere çoğu psikoterapi biçiminin temel taşıdır.

TCMB Nedir?

CBT, yanlış veya olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeye odaklanan bir tür konuşma terapisidir. İnsanların durumları daha gerçekçi veya olumlu şekillerde görmelerine yardımcı olarak, hedeflerini destekleyen şekillerde yanıt verebilirler. BDT’nin anksiyete, depresyon, fobiler ve travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) dahil olmak üzere çok çeşitli durumların tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.

Araştırmalar, iyi bir terapötik ilişkinin terapinin sonucu üzerinde önemli bir etkisi olduğunu bulmuştur.   Terapötik ilişkinin özellikle önemli görünen iki yönü karşılıklılık ve işbirliğidir.

Geçmiş araştırmaların bir analizinde, karşılıklılığa dayalı terapötik ilişkiler -ya da terapiyi iki yönlü bir ilişki olarak ele almak- danışanın içgörülerini ve zihinsel işleyişini geliştirmeye yardımcı oldu.

Başka bir çalışma, müşterinin hedeflerine ulaşmak için birlikte çalışmayı kabul etmeyi içeren işbirlikçi terapötik ilişkilerin daha iyi terapi sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu buldu.

Araştırmalar, bir terapiste güvenebilmenin ve saygı duymanın bir danışan-terapist ilişkisi için gerekli olduğunu göstermiştir.

Tedavi Planlaması

Terapötik bir uyum geliştirmek için, terapistinizin özel ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere tasarlanmış bir tedavi planı geliştiren bir uzman olduğundan emin olmanız gerekir.

Terapistinizin ihtiyaçlarınızı anlamak için zaman ayırıp ayırmadığını nasıl anlayacaksınız?

İlk seansınızdan itibaren, terapistiniz şu anda sahip olduğunuz zorlukları değerlendirmelidir. Bir sorun listesi oluşturmanıza yardımcı olacaklar ve bunu sizinle birlikte önceliklendirmeye başlayacaklar.

İlk birkaç seansta, terapistiniz sizin için tedavi planını özetlemeli ve sizin için kabul edilebilir olup olmadığını sormalıdır. Gelecek oturumlarda planı tekrar gözden geçirmeli ve gerekli değişiklikler konusunda size danışmalıdırlar.

Tedavi planınız, hedefleri ve kriterleri içermelidir, bu nedenle kendi ilerlemenizi rapor etmek ve değerlendirmek daha kolaydır.

Bir Terapist Nasıl Uyum Sağlar?

Bir Terapist Nasıl Uyum Sağlar?

İlişki kurma süreci, terapist ve danışanın tanıştığı, danışanın karşılaştığı sorunlar hakkında daha fazla bilgi edindiği ve bir tedavi planı geliştirmeye çalıştığı ilk danışma oturumlarıyla başlar.

Terapi devam ettikçe, bir terapist, etkili terapötik uyumu geliştiren ve destekleyen stratejileri kullanmaya devam edecektir. Bu stratejilerden bazıları şunlardır:

Beden dili: Göz teması ve hemfikir bir şekilde baş sallama dahil olmak üzere destekleyici sözel olmayan ipuçları sağlayın.

Danışan geribildirimi: Bir terapist, daha sonraki bir seanstan ziyade o anda geribildirim sunacaktır.

İşbirliği: Bir terapist, tedavi planınız konusunda sizi aktif olmaya ve güçlenmiş hissetmeye teşvik edecektir. Tedavinizde karşılıklı ortaklar olarak birlikte çalışacaksınız.

Esneklik ve yanıt verebilirlik: Araştırmalar, bir terapistin esnek olmasının ve ihtiyaçlarınıza yanıt vermenin önemli olduğunu da bulmuştur. Terapistiniz tedavinizi kültürel geçmişiniz, cinsiyet kimliğiniz, terapi tercihleriniz ve bağlanma tarzınız gibi faktörlerden etkilenebilecek ihtiyaçlarınıza göre özelleştirdiğinde terapötik uyum daha güçlüdür.

Gerçeklik: Terapistiniz samimi olduğunda, onları sadece bir ruh sağlığı uzmanı olarak değil, bir insan olarak görmenizi sağlar. Terapistinizin samimi olduğunu düşünüyorsanız, ilerlemeniz hakkında olumlu bir şekilde eleştirel geri bildirim alma olasılığınız daha yüksektir.

Özet

Bir terapistin, terapötik uyum oluşturmaya yardımcı olmak için yapabileceği birçok şey vardır. Bu, gerçek, duyarlı, esnek ve işbirlikçi olmayı içerir.

Geribildirim Sağlamak

Terapistinizin uzman tavsiyesi için orada olmanıza rağmen, aynı zamanda müşterisiniz. Terapistinize geri bildirim sağlamak, iyi bir uyum geliştirmeye yardımcı olmanın başka bir yoludur. Terapistiniz geri bildirim isteyerek sizi iyileşme sürecinde aktif bir katılımcı olarak gördüğünü belirtir. Bu yüzden bu kadar dürüst olmak önemlidir.

Bir danışandan geri bildirim istemek:

Terapistinizin ne düşündüğünüzü önemsediğini ve girdilerinize değer verdiğini gösterir.

Tedaviniz ve bireysel seanslarınız hakkında sizi rahatsız eden her şeyi dile getirmeniz için alan sağlar. Terapistinizin gerçek olduğunu hissederseniz, terapistlerin de insan olduğunu ve mükemmel olmadığını anlayacaksınız.

İkiniz arasındaki ekip çalışmasını teşvik eder.

Terapistinizin, ister gerçek ister algılanmış olsun, terapötik ilişkinizdeki herhangi bir hasarı onarmasına izin verir.

Herkesin farklı olduğunu ve bir kişi için tedavi planında işe yarayanların sizin için çalışmayabileceğini unutmayın. Terapistiniz, bir birey olarak sizin için çalışmıyor gibi görünen herhangi bir şey hakkında geri bildirim sağlayarak benzersizliğinizi tanıyabilir.

Çocuğunuz terapideyken, terapisti de ebeveynleri veya velileri ile iyi bir ilişki geliştirmelidir. 10 Danışanın bakıcılarıyla iyi bir ilişkiye sahip olmak, ebeveyn katılımını ve terapi sürecine katılımını kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Çevrimiçi ve Telesağlık Terapisinde Terapötik Uyum

Terapi için çevrimiçi ve telefon seçeneklerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, terapötik uyumun önemi de aynı derecede önemlidir, ancak geliştirilmesi ve değerlendirilmesi daha zordur. Ne danışan ne de terapist önemli beden dili ipuçlarını görselleştiremediğinden, telefonda yazılan mesajları ve iletişimleri yorumlamak daha zordur.

Ses, video ve diğer iletişim yollarını içeren çevrimiçi terapi, terapist ve danışan birbirini görebildiği ve sözel olmayan ipuçlarını daha kolay algılayabildiği için daha iyi olabilir. 11 Uzaktan terapiyi düşünüyorsanız, bunu aklınızda bulundurun ve potansiyel terapistlere bu konuyla nasıl çalıştıklarını sorun.

Terapistinizle Terapötik Uyum Eksik Olduğunuzda

Evinizi boyamaktan daha iyi iş çıkarabilecek bazı ressamlar olduğu gibi, ilişki kurmakta daha iyi iş çıkaran bazı terapistler de vardır. Ancak, uyum tanımına göre, bu çaba iki yönlüdür ve hem terapist hem de danışan açısından çaba gerektirir.

Bununla birlikte, kişilik, terapistinizle uyum geliştirmede büyük bir rol oynayabilir. Bir terapist çok şefkatli olsa ve danışan zihinsel sağlık sorunlarını ele almak için çok motive olsa bile, bazen kişiliklerin birbirine karışmadığı zamanlar vardır.

Kendinizi bu kategoride bulursanız üzülmeyin. Sizin için doğru terapisti bulmak her zaman hızlı ve kolay değildir. İyi bir eşleşme gibi görünmediğinde, terapistinizle sorun hakkında konuşun ve sizi daha uygun olabilecek birine sevk edip edemeyeceklerini sorun.

Çok iyi terapistler var. İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde destekleyebilecek birini bulmadan önce birden fazla terapistle konuşmanız gerekebilir.

Paylaşmayı unutma :)