fall, fog, forest-3193305.jpg

Köken Aile Açılımı Grup Seansını Sorular İle Tanıyalım 01

Köken Aile Açılımı Grup Seansını Sorular İle Tanıyalım, Takımyıldız çalışması, Almanya’da Bert Hellinger tarafından geliştirilen psikoterapi yöntemidir. Günümüzde artık holistik güçlü bir şifa yöntemine değişmiştir. Uzmanlık alanım, kendi yöntemlerim aldığım diğer eğitimler ve aile dizimi eğitimler ile köken aile açılımı şuaınki halini aldı. 2008den beri bireysel, çeşitli kurum ve organizasyonlarla birlikle hem bireysel hem de grup seansları ile birlikte binlerce kişi ile harika çalışmalar yapma fırsatı yakalım. Her bir çalışma ve vaka bana daha fazlasını öğretmeye devam ediyor. Her bir hayat eşsiz deneyimlere ve hikâyelere sahip.   Yeni hayatları öğrenmek ve beraber çalışmalar yaparak harika değişimlerine şahit olmak harika bir deneyim.

Aile Dizimi

Aile Dizlimi ya da Aile Takımyıldızı Çalışması

Sorularla tanıyalım.

Grup Seansı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Aile Sistemleri, gizlendiğinde duygularımızı ve sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilecek muazzam güce ve güçlü bağlara sahiptir. Hayatımızda bir kale gibi görünen sorunların kökleri genellikle aile sistemimizdeki olaylara dayanır. Bir ebeveyni veya çocuğu erken kaybetmek, terk edilmek, göç etmek, intihar etmek, akıl sağlığı, kanser, kürtaj gibi atalarımızdaki kaderler, birkaç nesil boyunca dalgalanan bir etkiye sahiptir. Derin bir sadakat içinde bu kaderleri ve travmaları sanki başımıza gelmiş gibi bilinçsizce taşıyoruz. Örneğin, açıklanamayan üzüntümüzün veya sağlık sorunlarımızın anneannemizin ölü doğmuş bir çocuğuna bağlı olabileceğini hiç hayal edebilir miydik?

Köken aile açılımı grup seanslarımı 8-12 kişi ile gerçekleştiriyorum. Grup seansı daha etkin olduğu için bireysel seans almama çalışırım.

Danışanlarımdan alacağım çok az bilgiye ihtiyacım var, bazen ilerlemek için onlara hiçbir şey sormam gerekmiyor. Bu çalışmanın en özel yanlarında biri bu sorularla yönlendirmeye ihtiyaç duymaması.

Danışana, ait olduğu daha büyük aile sistemi bağlamında bakarım. Kendisini değil anne ve babasının da dahil olduğu soy ağacını temsil eder.

Bir takımyıldız döngüsüne dahil olmak üç düzeyde gerçekleşir:

Bir gözlemci/katılımcı olarak grup senasını deneyimleyeceksiniz.

İki aktif katılcı olacaksınız diğer grup üyeleri sizi, ailenizden bir kişiyi ya da bir duyguyu temsil edecek.

Üçüncüsü diğer katılımcıların çalışmalarına katılıp onları desteklemek,  birinin ailesinin bir üyesini temsil etmek.

Bu üç aşama sorunlarınızın çözümünü ileriye taşıyacaktır. Sadece gözlemci olmak ya da diğer katılımcının bir aile üyesi temsil etmek bireysel iyi olmanızı da sağlamaktadır. O yüzden grup çalışması diğer grup terapi sistemlerinden farklıdır. Grup tek ve bütün bir aileyi temsil eder.

İlişkilerin nasıl yürüyeceğine dair algılarınızı bulacağınız için bu deneyim hayatınızı değiştirebilir. Bir kişinin ailesinden birini nasıl temsil edeceğim ya da onlar beni nasıl temsil edecek diye düşünebilirsiniz. İnsan var oluşunun mükemmelliği ve bilinmezliğinin sırrı işte tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Herhangi bir şey yapmadan – sadece niyetle olsa bile – ‘temsil ettiğiniz’ aile üyesinin düşünce ve duygularını üstleneceksiniz. İşte buraya yazıldığı kadar yapması da basit.

Kendi takımyıldızınızı kurmaya hazır hissedebilirsiniz. Tipik olarak, bir takımyıldız iki aşamadan geçer. İlkinde, aile içindeki gizli ama zorlayıcı dinamikler gün ışığına çıkar. İkinci aşamada, aile sistemini yeniden dengelemek ve danışanın sorunu için çözüm sunmak için iyileştirme hareketleri ve ifadeleri keşfedilir veya kullanılır. Aile Takımyıldızları, iş, kariyer, organizasyonel ve toplumsal konuların yanı sıra evlilik ikilemlerini de etkili bir şekilde ele alabilir.

Grup Senası Yerine Birebir Çalışmak İsterseniz

Benimle özel olarak çalışmak isteyenler için, bir grup ortamında çalışmak kadar etkili olan bireysel takımyıldız seanslarını da kolaylaştırıyorum. Bu özel oturumlar, grup sürecindekiyle aynı Hellinger Yaklaşımını takip eder.

Aile temsilcisi olarak minyatür figürler kullanıyorum (kum tepsisi ya da oyun terapisi ismi de veriliyor). Ayrıca, danışanım için güçlü algı değişimleri yaratan derin odaklı sonuçlarla, benim imzam olan Kuantum hipnoz ile birleştirilmiş Aile dizimi çalışması yapıyorum.  

Online Olarak Çalışma Yapılabilir mi?

Elbette online olarak da seanslar düzenlenebilir. Bu seanslarda alınacak verim değişkendir. Grup seanslarında ki gibi durumu sanal olarak oluşturmaya çalışmak elbette ki mümkün değil. Verimi belirsiz olması nedeniyle danışanlarımın zamanları almamak ve maddi olarak yormamak için online çalışma yapmıyorum.

Grup Seanslarının Yeri Ve Süresi Nedir?

Daha önce kendi ofisimde çalışmalar yapıyordum. Talepler üzerine artık pek çok şehrimiz de grup seansları düzenliyorum. Çoğunlukla merkezi bir otelin konferans salonlarını tercih ediyorum. Yaz aylarında açık alanları da kullanıyoruz. Yer bilgisi sitemizde paylaşılmıyor. Kesin kaydını yapmış katılımcılarımıza bildiriliyor. Meraklı gözlerin grup çalışmamamızı etkilememesi için yer bildirimi sadece kesin katılımcılara yapılıyor.

Bu konuda çalışan bazı uzmanlar seans seans yapıyor. Yarım sat ya da bir saat sürüyor. Grup dağılıyor ve başka bir gün aynı ya da başka gruplarla yine seansa katılıyorsunuz. Köken aile açılımı, aile diziminden farklıdır. Bu yüzden benim yöntemin de yoğun bir süreç var. Pek çok farklı çalışma yapıyoruz. Bu yüzden iki şekilde grup seansları düzenliyorum.

2 günlük program. Sabah on gibi başlıyor akşam beş ya da yedi de bitiyor. 15-18 saat süren bir çalışma.

5 günlük program. Bu programı sadece tatil şeklinde yapıyoruz. Genellikle yazları yapılıyor nadir olarak kış tatili içinde yaptığımız oluyor. Bir kamp programı. Katılımcılar hem tatillerini yapıyor hem de köken aile açılımı grup seanslarına katılıyor. Günde 3-4 saat seanslar düzenliyoruz geri kalan zaman da katılımcılar tatillerini yapıyor. Tatil bölgeleri ve oteller anlaşmalarımıza göre değişiyor. Bazen büyük otelde bazen de kamp alalarında yapabiliyoruz. Tatil ve kamp programlarımız için bizi tekzip etmeniz gerekiyor.

Ücretlendirme nedir?

Ücretlendirme bilgisini sitemize maalesef koyamıyoruz. İstikrarsız bir ekonomi sebebi ile her şeyin fiyatını değişiyor çünkü. Bu yüzden fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçmeniz gerekiyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi seans seans çalışma yapmıyorum. O yüzden seanslık bir ücretlendirme şeklinde olmuyor. 2022 ile itibari ile şuan psikolojik danışmanlık ya da aile dizlimi tek seansları 400-1500 arasında değişiyor.  15-18 saat sürecek bir çalışma için bizim uyguladığımız yöntem çok daha ekonomik olmuş oluyor.  Tabi burada önemli olan maliyet değil. Uzmanın bilgisi ve tecrübesi alacağınız sonuç önemli.

Katılıcılarımızın Bazı Yaşadıkları Açılımlar

Bu güne kadar her bir danışmanımız aynı zaman da bizlerin öğretmeni oldu. Grup seanslarında o kadar farklı durumlar yaşanıyor ki artık şaşıracak bir şey kalmadı dediğimiz de bile bizi şaşırtmaya ediyorlar. Aynı zaman da köken aile açılımında sınırsızlığını keşfetmemize yol açıyor. Klasik olarak şu konuda etkin şu sorunlara yönelik çözüm sunuyor diye anlatabilmek için maddeler sunuyoruz lakin köken aile açılımın danışanlarımızın hayatların da neleri değiştirdiğini yazmaya kalksak binlerce sayfa sürer. Daha iyi anlamınız için birkaç örnek vermek istiyorum.

Behçet Hastası

Küçük bir kasaba da yaşayan çok aktif, canlı çalışkan, başarılı bir genç adam başvurdu. Tabi bu onun anlatımı. Çünkü bize geldiğin de, kat kat eski elbiseler giymiş, beden formu bozuk (kambur duran ayakları içe bakar şekilde yürüyen) ağzında salya akan. Konuşması tutuk ve yavaştı. Göz teması kurmuyordu. Behçet hastası olduğu için başvurmuştu.

Babası ile gelmişti oğlunun grup seansına katılmaya uygun olmadığını,  bireysel seans almak istediklerini söylediler. 35 yaşında olmasına rağmen babası eşlik ediyor ve sorularıma babası cevap veriyordu.  Babasının tarzından dolayı önce müdahale etmedim. Zira uzaklaştırsaydım oğlunu götürecek ve bir daha getirmeyecek tavrı vardı. Her şeye kendisi dahil olmak istiyor ve her şey onun istediği gibi olması gerekiyordu. Sizin de anlayacağız üzere ortada baba figürü sorunu vardı. Baba da erkek modeli ya da baba modelini kendi ailesinde almıştı ebetteki. Baba sanırım kendisini içten içe suçluyordu ki durmadan diğer çocuklarım böyle değil bu böyle oldu diyordu.

Psikoloji de çok güzel bir ifade vardır. Bize hasta insanlar gelmez hasta insanların hasta ettiği kurbanlar gelir.

Sadede gelirsek. Bireysel seans ile başlayıp grup seansına giden bir yolcuğumuz oldu kendisi ile. Üniversite zamanında kendisi için anlattığı o haline geri döndü. Tüm görünüşü ve tavrı değişti. Bedeninde yaralar kayboldu. Kendi ifadesi ile değişmedi eski istediği, kendi inşa ettiği kendisine geri döndü.  

Kararsız Genç Bir Kadın

Maddi durumu Ülkemize göre ortalamanın üstü 30 yaşlarında çalışmayan bir kadın danışanımız. İlişkisi için karar veremediği için bize başvurmuştu. Danışanlarımıza biz sormuyoruz ne için diye lakin kendileri anlatabiliyor. Grup seansımıza katıldı. Bir hafta sonra bizi aradı. Ben inanamıyorum nasıl bir hayat yaşıyormuşum dedi. Ben bu yaşıma kadar aslında hiçbir şeye karar veremediğim için hiçbir şey yapmıyormuşum. Odama yatağıma ve eşyalarımı bile inanamadım. Bu oda kimin bu hayat kimin diye. 30 yaşında bir kadın olarak ergenlik yatağımı kullanmaya devam ediyormuşum. Ve bunun farkında bile değilmişim. İlk yatağımı değiştirdim ve o kadar güzel karar verdim ki. Alış verişe çıkmak ve kararsız kalmak ve hiçbir şey almadan dönmek aslında ne kadar kötüymüş.

Hep başkalarını, satıcıyı, malı, suçluyormuşum. İş başvurusunda bulundum ilişkimi gözden geçirdim. Tek tek anlatamayacağım kadar çok olayı kısa sürede yaşadım.  Karar verememesi nedeniyle harekete geçmeyen yapısı nedeni ile sadece insanların ona sunduğunu yaşayan bir kadındı. Şimdi ise özgürce kendi hayatını yaşayan bir kadına dönüştü.

Merak Ettiğim İçin Geldim

50 yaşlarında bekar bir anne olan başarılı bir iş kadını olan danışanım. Kendisini geliştirmek ve merak ettiği için geldi bize. Bir sorunum yok demişti. Grup seansında belki de en büyük duygusal patlamayı kendisi yaşadı. O kadar çok şey biriktirmişti ki onları daha önce bıraksa belki dağılacağını düşüyordu ve bu yüzden bir sorunum yok diyordu. Pek çok kadının onlarca sıkıntıyı üstlenip o sıkıntılarla yaşamayı öğrenmesi ve bir şeyim yok demesi gibi değil mi?

Çalışmada anne ve anne soyu ile ilgili aktarımlar ve bu nedenle de hem kesinde hem de özel hayatında ve kendi kızındaki yaşadığı sorunlar gün yüzüne çıktı. Çalışmasından bir süre geçtikten sonra bizi aradı. Annem 50 yaşımda bana ilk defa gerçekten sarıldı ve bana ilk defa seni seviyorum dedi. 10 yıldır görüşmüyordum. Zaten aramıyordu ve bu 10 yılın sonunda oldu bana yaptığınız çalışma annemi de değiştirmiş olabilir mi dedi.

Şeytanı Gördüğünü Düşünen

30 yaşlarında bir kadın danışanım gördüğü halüsinasyonlar nedeni ile geldi. Kendim için değil artık alıştım kızım için korkuyorum dedi. Gördüklerini halüsinasyon olarak değil de şeytani bir varlığın saldırısı olarak görüyordu. Grup seansı istemedi, insanlar bana deli der dedi. Grup çalışmalarımızda sorunlarınızı anlatmıyorsunuz kimse ile konuşmuyorsunuz ve inanın bu güne kadar en kabul edilmiş hissedeceğiniz yer burası olacak dedim. Grup çalışmalarına katıldı. Aile dizimin de çocuk istismarına uğrayan bir aile üyesi olduğunu bulduk. Gördüğünü düşündüğü şeytani varlık aslında ailesindeki üyeye saldıran kişinin yüzüydü. Aktarılan hatırada canavarlaştırılmıştı. Grup çalışması sonrasında bir daha yaşamadığını belirtti.

Hayatını Hiçbir Parçasını Yaşamayan

40 yaşlarında bey geldi. Çok agresif mutsuzdu. Sizi de bir deneyeyim nasıl olsa bir şey olmayacak tarzı vardı. Hiç soru sormadı, ne yapılacağını bile önemsememişti başka danışanımızdan duymuş ve gelmişti. İçten içe bak bu da işe yaramadı demek için geldiği belliydi. Grup senasına katıldı. Gözlemci olmayı tercih etti. Kendisi katılmadı ya da başkasının çalışması için temsilci olmadı.

Sonra yeniden aradı yeni gruba katılmak istediğini söyledi. İkinci gelişinde değişmişti. Canlıydı, kilo vermişti, gülüyordu. Sanki daha pozitif ikiz kardeşi gelmiş gibiydi. Nasıl oldu anlamadım hiçbir şey yapmadım ama ben çok farklı hissediyorum dedi. Sadece gözlemci olmak bile kuantum alanını değiştiriyor sizi neden değiştirmesin dedim. Halksınız dedi. Sonradan öğrendim fizik öğretmeniymiş. İkinci grup seansının en aktif üyesi oldu. Her şeye katılmak istiyordu bıraksam benim yerimi bile alacaktı.  İkinci çalışmasından belli bir süre sonra bizi aradı. ( danışanlarımızdan bir hafta sonra 1 ay sonra 1 yıl sonra geri bildirim isteriz, 1 yıl sonra arayan olmaz, bu danışanımız aradı J)

Eşimi sevmiyordum ve ona psikolojik eziyet ediyordum ki eziyet ettiğimin biler farkında değildim. Çünkü onu suçluyordum ve onun hak ettiğini düşünüyordum. Yıllardır azıcık para ile idare etmek zorundaydım ve hiç birikim yapamıyordum. Sürekli para kaybedecek şeyler yaşıyordum. Kendim için hiçbir şey yapmıyordum. Eşimle cinsellik yaşamıyor eşimin dışında da bir başkası ile de yaşamıyordum.

Öğretmenliği bırakmış, ticarete atılmış, ekonomik olarak çok iyiymiş. Eşi ile boşanmış. An yakında arkadaşım dolu. O kendi hayatını yaşıyor ben kendi hayatımı ikimizde artık daha mutluyuz dedi. Yaşadığı ilişkinin güzelliklerini anlattı.

Binlerce hikâye ve binlerce güzel değişim var.

Köken Aile Açılımı İle İlgili Gerçekler:

Diğer aile üyelerinin bulunmasına gerek yoktur.

Kendini ifşa etme ihtiyacı minimumdur.

Sadece grup atölyesine katılarak şifa alırsınız.

Katılımcılar kendileri, sevginin gücü ve insan ilişkilerini yöneten güçler hakkında yaşamı değiştiren derin bir anlayışla ayrılırlar.

‘ Gerçek görülebildiği zaman, iyileşme gerçekleşebilir.’

Bert Hellinger

Hellinger Yaklaşımı Nedir?

Bert Hellinger

Aile Dizimi çalışması, ünlü Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından geliştirilen deneyimsel, nesiller arası bir iyileşme sürecidir. Çalışma, son 30 yılda Avrupa’da hızla büyümüş ve Uluslararası alanda ilgi görmüştür. Bert Hellinger, uzun yıllar süren klinik uygulamalarda, ilişkinin sevginin akışının bir düzeni olduğunu gözlemledi. Bu düzen bozulduğunda, bu bozulmanın sonuçlarını genellikle sonraki nesillerdeki aile üyeleri yaşar.

İnsanlar farkında olmadan, genellikle bu yaşamdaki olaylardan ziyade geçmişte ortaya çıkan kalıpları yeniden canlandırırlar. Tanınmayan atalardan kalma travmalar, onları dönüştürmek için tekrarlanan girişimlere meydan okuyan ilişki, sağlık, mali ve aile sorunlarını besler.

Köken Aile Açılımı aracılığıyla, aile yapınızdaki gizli gizemleri veya sizi dolu bir yaşam sürmekten alıkoyan mevcut ikilemleri keşfedeceksiniz.

Grup Seansında Ne Olur?

Ailesi üzerinde çalışmayı seçen katılımcıya, yakıcı sorununun ne olduğu sorulur. İfade etmek zorunda değildir.

Uzman daha sonra sadece aile hakkında en temel gerçekleri sorar. Kim üzerine çalışacağını anlamak için lakin bu soruya da ihtiyaç yoktur. Çalışma başladıktan sonra kendi kendin de ortaya çıkar.

Katılımcı daha sonra aile üyeleri için temsilciler seçer ve onları kendi sezgilerine göre birbirleriyle ilişki içinde bir alana yerleştirir.

İlgili tüm temsilcilerin temsil ettikleri aile üyesiyle ilgili bilgileri (fiziksel duyumlar, duygular, düşünceler, vb.) almaya başladıkları bir ortak hafıza yaratır. Aile dizimi içindeki konumdaki her değişiklik, alınan bilgiyi etkiler. Farkındalık sayesinde değişim bilinçaltında başlar. Sonuç olarak, önceden bilinçaltı, genellikle trajik aile bağlarını algılanabilir hale getirilir ve katılımcının sorununa neden olan dinamik çözümün ne olacağın da ortaya çıkarılır.

Çözüm Yolları Nelerdir?

Temsilciler tarafından sağlanan bilgiler ve takdir veya ayrılma ritüelleri gibi adımlar kullanılarak aile dizimi artık ‘Sevgi düzenlerine göre dengeli bir aile sistemini yeniden yapılandırılabilir, bilinçli ve engelsiz akan sevginin iyileşmesi ve farkında olunmayan suçluluk duygusundan özgürleşilebilir.

 ‘Özgürlük genellikle şu anlama gelir:

Bizi sıkıştıran, sınırlayan ve bizi tutan şeylerden özgür olmak. Ondan özgürleştikten sonra da önümüze yeni fırsatlar açılır. İnsan olarak ne kadar gelişir ve açılırsak, o kadar özgürleşiriz; ayrıca geride bir şeyler bırakabileceğimiz yeni hayata başlarken geçmişte kalması gerekmeleri taşımak zorunda değiliz.

Başka sorularınız olursa bizi aramaktan çekinmeyin

Sevgi ve ışık ile ……

Kerimali Doğacı

Paylaşmayı unutma :)