depositphotos_154490514-stock-photo-happy-marriage-after-drama-therapy

Grup Terapisi Nedir? 1

Köken Aile Açılımı Grup Çalışması

Grup Terapisi Nedir? Köken Aile Açılımı Grup Çalışmasıdır. Bireysel olarak yapılabilir lakin grup ile yapıldığı zaman anlamlı ve etkin olur. Köken Aile Açılımında grup beraber çalışır. Klasik grup terapisinden çok farklı dinamikleri vardır lakin Grup terapisinin özelliklerini de içerir o yüzden grup terapisinin ne olduğunu bilmekte fayda vardır.

Grup terapisi, aynı anda birkaç kişiyle çalışan bir veya daha fazla terapisti içeren bir psikoterapi şeklidir. Bu tür terapi, özel terapötik uygulamalar, hastaneler, ruh sağlığı klinikleri ve toplum merkezleri dahil olmak üzere çeşitli yerlerde yaygın olarak mevcuttur.

Grup terapisi bazen tek başına kullanılır, ancak genellikle bireysel terapiyi de içeren kapsamlı bir tedavi planına entegre edilir.

Grup Terapisi Türleri

Grup terapisi, tedavi edilmesi amaçlanan ruh sağlığı durumuna ve terapi sırasında kullanılan klinik yönteme bağlı olarak farklı türlere ayrılabilir. En yaygın grup terapisi türleri şunlardır:

Yanlış veya çarpık düşünce kalıplarını, duygusal tepkileri ve davranışları belirlemeye ve değiştirmeye odaklanan  bilişsel davranış grupları

Başkalarından ne kadar desteğe sahip olduğunuz ve bu ilişkilerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere kişilerarası ilişkilere ve sosyal etkileşimlere odaklanan kişilerarası gruplar

Danışanları rahatsızlıkları ve baş etme yolları konusunda eğitmeye odaklanan psikoeğitim grupları; genellikle bilişsel davranışçı terapinin (CBT) ilkelerine dayanır.

Zihinsel bozuklukları veya gelişimsel engelleri olan kişilerde sosyal becerileri geliştirmeye odaklanan beceri geliştirme grupları

Çeşitli ruh sağlığı koşullarına sahip kişilere ve sevdiklerine geniş bir yelpazede fayda sağlayan destek grupları

Gruplar üç veya dört kişi kadar küçük olabilir, ancak grup terapisi seansları genellikle yaklaşık sekiz ila 12 kişiyi içerir (ancak daha fazla katılımcı olması mümkündür). Grup genellikle haftada bir veya iki kez veya bir veya iki saat boyunca toplanır. 1

Grup terapi toplantıları açık veya kapalı olabilir. Yeni katılımcılar istedikleri zaman açık oturumlara katılabilir. Kapalı oturumlara yalnızca çekirdek bir grup üye davet edilir.

Grup Terapisi Teknikleri

Tipik bir grup terapisi seansı neye benziyor? Çoğu durumda grup, üyelerin gruptaki diğer herkesi görebilmesi için sandalyelerin geniş bir daire şeklinde düzenlendiği bir odada toplanır.

Bir oturum, grubun üyelerinin kendilerini tanıtması ve neden grup terapisinde olduklarını paylaşmalarıyla başlayabilir. Üyeler, son toplantıdan bu yana deneyimlerini ve ilerlemelerini de paylaşabilirler.

Seansın yürütülme şekli ve herhangi bir grup terapisi etkinliği, büyük ölçüde grubun hedeflerine ve terapistin tarzına bağlıdır.

Bazı terapistler, her üyenin uygun gördüğü şekilde katıldığı daha serbest biçimli bir diyalog tarzını teşvik edebilir. Diğer terapistlerin, her seans için, katılımcıların grubun diğer üyeleriyle yeni beceriler uygulamalarını içerebilecek özel bir planı vardır.

Grup Terapisi Aktiviteleri

Ortak grup terapisi aktiviteleri şunları içerebilir:

  • Grup üyelerinin birbirlerini tanımasına yardımcı olan buz kırıcı etkinlikler
  • Hayatlarının minnettar oldukları farklı yönlerini haritalamak gibi şükran faaliyetleri
  • Grup üyelerinin birbirlerine sorular sorduğu paylaşım etkinlikleri
  • Bu olaylarla bağlantılı deneyimleri ve duyguları keşfetmek için etkileyici yazma etkinlikleri
  • İnsanların hedefler belirlemesine ve bunları gerçekleştirmek için bir plan yapmasına yardımcı olacak hedef görselleştirme faaliyetleri

Grup Terapisi Hangi Konularda Yardımcı Olabilir?

Grup terapisi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli koşulları tedavi etmek için kullanılır:

  • Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Depresyon
  • Yeme bozuklukları
  • Yaygın anksiyete bozukluğu
  • Panik atak
  • Fobiler
  • Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
  • Madde kullanım bozukluğu

Akıl sağlığı koşullarına ek olarak, BDT temelli grup terapisinin insanların aşağıdakilerle başa çıkmasına yardımcı olduğu bulunmuştur:

  • Öfke kontrolü
  • Kronik ağrı
  • Kronik hastalık
  • Kronik stres 5
  • Boşanmak
  • Aile içi şiddet
  • Keder ve kayıp
  • Ağırlık yönetimi

Irvin D. Yalom, sürece dahil olan kişilerin kendi raporlarını analiz ettikten sonra, “The Theory and Practice of Grup Psikoterapisi”nde grup terapisinin temel terapötik ilkelerini özetlemektedir. 6

Fedakarlık: Grup üyeleri güçlü yanlarını paylaşabilir ve gruptaki diğerlerine yardım edebilir, bu da özsaygı ve güveni artırabilir.

Katarsis: Duyguları ve deneyimleri bir grup insanla paylaşmak, acıyı, suçluluğu veya stresi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Birincil aile grubunun düzeltici tekrarı: Terapi grubu bazı yönlerden bir aileye çok benzer. Grup içinde, her üye çocukluk deneyimlerinin kişilik ve davranışlara nasıl katkıda bulunduğunu keşfedebilir. Ayrıca gerçek hayatta yıkıcı veya yararsız davranışlardan kaçınmayı öğrenebilirler.

Sosyalleşme tekniklerinin geliştirilmesi: Grup ortamı, yeni davranışları uygulamak için harika bir yerdir. Ortam güvenli ve destekleyici olup, grup üyelerinin başarısızlık korkusu olmadan deney yapmalarına olanak tanır.

Varoluşsal faktörler: Bir grup içinde çalışmak destek ve rehberlik sunarken, grup terapisi üyelerin kendi yaşamlarından, eylemlerinden ve seçimlerinden sorumlu olduklarını anlamalarına yardımcı olur.

Grup bağlılığı: Grup ortak bir amaçta birleştiğinden, üyeler bir aidiyet ve kabul duygusu kazanır.

Bilgi verme: Grup üyeleri bilgi paylaşarak birbirlerine yardımcı olabilirler.

Taklit edici davranış: Bireyler grubun diğer üyelerinin davranışlarını modelleyebilir veya terapistin davranışını gözlemleyebilir ve taklit edebilir.

Umut aşılar: Grup, tedavi sürecinin farklı aşamalarında üyelerden oluşur. Başa çıkmakta olan veya iyileşmekte olan insanları görmek, sürecin başında olanlara umut verir.

Kişilerarası öğrenme: Diğer insanlarla etkileşime girerek ve gruptan ve terapistten geri bildirim alarak, grubun üyeleri kendilerini daha iyi anlayabilirler.

Evrensellik: Aynı deneyimleri yaşayan bir grup insanın parçası olmak, insanların yaşadıklarının evrensel olduğunu ve yalnız olmadıklarını görmelerine yardımcı olur.

Grup Terapisinin Faydaları

Grup terapisinin çeşitli avantajları vardır.

Destek, Güvenlik ve Teşvik

Grup terapisi, insanların grubun diğer üyelerinin desteğini ve cesaretlendirmesini almalarını sağlar. Gruba katılan insanlar, başkalarının da aynı şeyi yaşadığını görebilir, bu da kendilerini daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olabilir. Ayar, insanların grubun emniyeti ve güvenliği içinde davranış ve eylemleri gerçekleştirmesine olanak tanır.

Rol Modelleme

Grup üyeleri, grubun diğer üyeleri için rol modeli olarak hizmet edebilir. Birinin bir problemle başarılı bir şekilde başa çıktığını gözlemleyerek, grubun diğer üyeleri iyileşme için umut olduğunu görebilirler. Her insan ilerledikçe, diğerleri için bir rol modeli ve destek figürü olarak hizmet edebilirler. Bu, başarı ve başarı duygularını geliştirmeye yardımcı olabilir.

Sosyal Beceriler Hakkında İçgörü

Terapist bir grupla çalışarak, her bir kişinin diğer insanlara nasıl tepki verdiğini ve sosyal durumlarda nasıl davrandığını ilk elden görebilir. Bu bilgiyi kullanarak terapist, her müşteriye değerli geri bildirim sağlayabilir.

Karşılana bilirlik

Grup terapisi genellikle çok uygun maliyetlidir. Terapist aynı anda sadece bir müşteriye odaklanmak yerine zamanını çok daha büyük bir insan grubuna ayırabilir, bu da katılımcıların maliyetini düşürür.

Maliyetler çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, tahminler grup terapisi maliyetlerinin bireysel terapiden ortalama olarak yarım ila üçte bir daha az olduğunu göstermektedir.

Grup Terapisinin Etkinliği

Grup terapisi depresyon için etkili olabilir. 2014 yılında yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, depresyonlu bireyler grup bilişsel davranışçı terapi (CBT) aldığında ne olduğunu analiz ettiler. Hastaların %44’ünün önemli gelişmeler bildirdiğini buldular. Bununla birlikte, neredeyse beş hastadan biri tedaviyi bıraktığından, grup tedavisi için bırakma oranı yüksekti. 8

American Psychological Association’s Monitor on Psychology’de yayınlanan bir makale, grup terapisinin aşağıdaki koşullar için Klinik Psikoloji Derneği (APA’nın 12. Bölümü) tarafından belirlenen etkinlik standartlarını da karşıladığını öne sürüyor:

  • Bipolar bozukluk
  • Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
  • Panik atak
  • Sosyal fobi
  • Madde kullanım bozukluğu 9

Grup Terapisi Size Uygun mu?

Siz veya sevdiğiniz biri grup terapisini düşünüyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var.

Paylaşmaya İstekli Olmanız Gerekiyor

Özellikle sosyal kaygı veya fobilerle mücadele ediyorsanız, bir grupta paylaşım yapmak sizin için doğru olmayabilir. Buna ek olarak, bazı grup terapisi türleri, son derece özel veya yabancıların yanında rahatsız olan insanlar için bunaltıcı olabilen, rol yapma ve yoğun kişisel tartışma gibi egzersizleri içerir.

Birkaç Grup Denemeniz Gerekebilir

Tıpkı doğru terapisti bulmak için alışveriş yapmanız gerekebileceği gibi, size en uygun olanı bulmadan önce birkaç grup denemeniz gerekebilir. Ne istediğinizi ve neye ihtiyacınız olduğunu biraz düşünün ve sizin için en rahat veya en uygun olanı düşünün.

Kriz Amaçlı Değil

Grup terapisinin sınırlamaları vardır ve tüm insanlar iyi adaylar değildir. Siz veya sevdiğiniz biri krizdeyse veya intihar düşünceleri varsa, bireysel terapi grup terapisinden daha iyi bir seçimdir. Genel olarak, grup ortamları şu anda krizde olmayan bireyler için en iyisidir.

Paylaşmayı unutma :)